Saturday, January 13, 2024

Pulut tetai

 Hari ni buat pulut tetai lagi. Hari ni punya cukup jadi elok. Pulut pun tekan elok jadi nya. Kejap senang potong. Buat kuah pun rasa macam aci putih buat. Hari ni kuah dia maknab buat gula hangus dulu macam buat sekaya tu yang sedap. Resepi dia maknab ikut apa yang maknab masukkan ukuran dia.





Resepi pulut

3 cawan pulut

3 cawan santan  dari sebiji kelapa.

Sedikit garam

 beras pulut. Rendam 3 jam pun dah okay. sebab silap timing, maknab terendam semalaman. mula nak buat malam lah. Dah terlena pula. Jadi bangun pagi ni baru kukus beras pulut. Jadi terendam lama. Tapi pulut lagi elok lembut bila masak.  Maknab kukus sampai masak. Selama 20 minit. 

Lepas 20 minit, pulut pun masak, angkat turun dari pengukus.  Gaul dgn 2 cawan sabtan (masukkan garam ke dakam santan) hingga semua pulut berpalut elok. Rehat sekejap selama 10 minit bagi pulut mesra dengan santan

Kukus semula selama 15 minit. Kemudian santan yang baki secawan tu gaulkan ke pulut kacau2 hingga pulut sebati dengAn santan. Kukus lagi 15 minit.

Bila dah siap masukkan kedalam bekas 4 segi lapik dengan pisang. Ratakan pulut ke dalam bekas sambil tekan bagi rata

Kemudian lapik dengan benda berat maknab lapik dengan lesung batu.  Tunggu pulut sejuk bolehlah dipotong. 

Resepi kuah

2 biji telur

1 cawan air panas

1 3/4 cawan gula (maknab buat tak berapa manis sebab suami tak suka manis)

3 cawan santan dari sebiji kelapa

Caranya

Mula buat gula hangus. Masak gula hingga cair dan berwarna kuning keemasan. Bagi kolor gelap. Maknab buat tadi tak berapa gelap. Jadi masa gula lama sikit baru tuang air panas. Kacau2 hingga gula hancur masukkan santan, daun pandan, telur dua biji. Kacau kacau hingga mendidih sampai telur hancur. Bancuh tepung gandum dengan air campurkan ke dalam kuah sekaya. Kacau hingga adunan elok dan tidak berketul. Siap

No comments:

Post a Comment